Hur görs rå spriten?
Small batch destillery.

Vår malt består av tre olika korn från Spanien (40% Shakira, 20% Henley och 40% Pewter) och Bayanus-jäst. För en sats fermenteras 2500 kg i exakt fyra dagar, vilket är längre än t ex i Skottland där den i allmänhet endast fermenteras i två dagar. Efter fyra dagars fermentering har mäsken nått en alkoholprocent på 7-8% ABV och har fått sin fruktiga karaktär. 

Destilleriets chef Francisco Peregrina tillsamans med Jan Vistisen som ansvarar för den internationella lanseringen. 

Det är sedan dags för den första Pot Still destilleringen, som lyfter alkoholstyrkan till ca 25%. När detta är färdigt är det dags att städa av pannan, vilket görs av att någon skickas in i pannan för att skura av den. Helt klart det överlägset värsta jobbet i hela processen men den måste vara helt ren inför nästa destillering. 

När detta är färdigt så fyller vi tillbaka 2500 liter av destillatet från första omgången. Det första som kommer när vi börjar destillera är förspriten (foreshot) och den tar ca 5-10 minuter och börjar på 77% ABV sedan stiger den till 77,5% ABV efter två minuter för att sedan falla ner mot 76,5% ABV. Huvudet skärs av vid exakt 83 grader och det är mycket viktigt för den önskade smakprofilen.

Efter att man destillerat bort förspriten så fortsätter destillationen av hjärtat (cuerpo på spanska) i cirka 6 timmar tills vi når 60% ABV på råspriten som ska bli den lagrade whiskyn. Det innebär att vi destillerar hela vägen ner till 25-30% ABV innan det är dags att skära av, detta är ytterligare något som bidrar till den unika smakprofil som vår Spanska Whisky levererar. Ofta skär man svansen redan vid 50% ABV då man gärna vill ha en högre alkoholhalt på råspriten i och med att alkoholen ofta dunstar av fortare än vattnet vid lagring. Här har Liber destilleriet en fördel förutom tillgång till ett fantastisk och mineralrikt vatten. Liber är placerat ca 750 meter över havet och det är anledningen till att man kan gå ner till 25% ABV innan man slutar ta till hjärtat och det är att proportionerna i "änglarnas andel" är lika stora av vatten och alkohol. 

Efter att ha slutfört destillationen av den andra destilleringen har vi cirka 820-850 liter 60%-ig råsprit som ska åldras till whisky. Resterna bestående av ca 5-10 liter försprit, och ungefär 190 liter eftersprit kontrolleras av myndigheterna och kasseras tillsammans med de ca 1450 liter vatten som är kvar i pannan.

White Dog vår "New make" är endast tillgänglig vid provningar. 

Aktuella SWC Whisky på Systembolaget

SWC 14 år Colección Privada Nr 83297

Beställ SWC Colección Privada från Systembolaget.

Zoom into the future
Online tasting event with 70 people